tak suka buleh stop. maaf ya

17 December 2011

pishing !

bismillah .

aku nak cakap pasal pishing ye , bukan fishing . mengikut kefahaman aku , pishing ni macam mintak direct emel dan password seseorang itu menggunakan satu laman web yang konon2 perlu emel dan pasword untuk masuk dan dapat bla bla bla~

ade satu kes yang aku baru sedar malam ni . dah lama dah aku tengok ade dalam 2 hari kot . baru hari ini aku tergerak nak tengok . biasanya kawan fb kita yang akan kuarkan benda ni melalui status iaitu :



try nak sign up dulu . tapi ternyata tak buleh . maknanya memang betullah tu pishing . kalau betul lah ni facebook Malaysia punya , kenapa perlu minta emel dan password terus ? adakah dia link terus pada Facebook ? tapi url lain . so kena la sign up dulu kan . naahh nampak sangat penipuan di situ .

bile kita kelik pada link tu , dia akan keluar sebijik macam ni :


nah , sebijik kan ? tapi korang perhatikan betul2 , dari atas hingga ke bawah , ada yang tidak kena . yess yang abwah sekali tu . kenapa ada tanda ???????? banyak sangat ?

aku dah try sign up benda alah ni , tapi tap buleh . pastu aku try fake account , emel wateber@yahoo.com , password : hellyou , tetiba plak masuk ke fb aku . pergh memang cuak ah ! aku terus tukar password fb aku , ngan emel sekali . dua-dua aku tukar .

bahaya ni kawan2 . kalau ada yang pernah tekan benda ni , cepat2lah tukar password . kbai .

4 comments:

uyaitusaya said...

thx atas peringatan, tp uya deactived fb buat takat nih..so xtawu apa perubhn y jd..;)

ahsfantasy24 said...

Tak pernah lak jadi macam ni,
lepas ni kena berjaga-jaga.. huuu

~cik atin~ said...

thanx akak 4 info... kne carefull sket lpas ni.. :)

Udin Btb said...

phising ni adalah trick utk mendapatkan akaun/password seseorang..ini juga adalah salah satu jenayah siber..nama asalnya mmg fishing iaitu memancing,kalau anda login mmg anda pun dah kena pancing hehe ape pun lawat laman blog sy ni http://darkspade.co.cc